Τελικός Ρητορικού Διαγωνισμού 25ης Μαρτίου Κολλεγίου Ψυχικού

Ιουν 2, 2021

Tη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Χωρέμη η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού «25ης Μαρτίου» για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου και του ΙΒ1 Κολλεγίου Ψυχικού. Κάτοχος του Επάθλου «25ης Μαρτίου» για το σχολικό έτος 2020-2021 ανακηρύχθηκε η μαθήτρια Χατζηδημητρίου Μαρία-Ηλέκτρα.

Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα, με θέμα: 

«… Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η Εταιρεία…»

Απόσπασμα ομιλίας του Θ. Κολοκοτρώνη σε Γυμνάσιο της Πνύκας, εφημερίδα «Αιών», 13 Νοεμβρίου 1838 

Η φιλοπατρία, η πρόοδος του Γένους στα Γράμματα, η ανάγκη για ελευθερία και το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων του 1821 αποτέλεσαν τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια της εθνικής τους συνείδησης και τελικά τον ξεσηκωμό τους για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Μέσα από την ιστορική μνήμη τονώθηκε η εθνική συνείδηση και έγινε πράξη και βίωμα.

α) Είναι σημαντικό, τη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, να διατηρείται άσβεστη η ιστορική μνήμη;

β) Ποιον ρόλο καλείται να διαδραματίσει το σχολείο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης; 

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν ο κ. Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Λούλα Κέρτσικωφ, Mέλος του ΕλληνοΑμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και ο κ. Αντώνιος Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Οι μαθήτριες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:

1. Αναστασοπούλου Μαρία-Ευσταθία

2. Κορδελλίδου Άννα

3. Μπαμπινιώτη Αθηνά

4. Σκαρπέτη Χαρίκλεια

5. Χατζηδημητρίου Μαρία-Ηλέκτρα      

 

 Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον και οι μαθητές:

Αντωνοπούλου Ευτυχία

Αποστολοπούλου Στυλιανή

Βάσσος Παντελής

Κοντογιάννη Μαρίνα

Περπατάρη Ελισάβετ 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση.


Επιστροφή