Δεκέμβριος 2018

Κατερίνα Μαρκαδάκη, Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, η συγγραφέας Κατερίνα Μαρκαδάκη παρουσίασε στους μαθητές της 2ας τάξης (τμήμα 2β) το βιβλίο της «Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα». Τι γίνεται όταν ο Άγιος Τερατοσίλης χάσει τα γράμματα με τα δώρα των Χριστουγέννων; Πώς θα καταφέρει να παραδώσει τα σωστά δώρα στα σωστά τερατάκια; Η συγγραφέας μέσα από το παραμύθι και το θεατρικό παιχνίδι τόνισε στα παιδιά την αξία της φιλίας, της συνεργασίας, τη μεγαλοψυχία και την καλοσύνη.

Πηνελόπη Μωραΐτου, Ο Άγγελος Ποντικόβεν και η Άγια Νύχτα

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, η συγγραφέας Πηνελόπη Μωραΐτου παρουσίασε στους μαθητές της 4ης τάξης (τμήματα 4στ & 4α) το βιβλίο της «Ο Άγγελος Ποντικόβεν και η Άγια Νύχτα». Η συγγραφέας αφού αφηγήθηκε στους μαθητές την ιστορία του βιβλίου αναφέρθηκε και στην ιστορία της γέννησης του τραγουδιού της Άγιας Νύχτας. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τους μαθητές.

Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη, Η μπουγάδα του Αϊ Βασίλη

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη παρουσίασε στους μαθητές της 1ης τάξης (τμήμα 1ε) το βιβλίο της «Η μπουγάδα του Αϊ –Βασίλη».

Η συγγραφέας άπλωσε την «μπουγάδα του Αϊ – Βασίλη» στη Βιβλιοθήκη, διαπίστωσε όμως ότι η στολή του μίκρυνε και δεν του κάνει πια. Μπορούν άραγε τα παιδιά του κόσμου να τον βοηθήσουν να βρει λύση; Η απάντηση ήταν θετική και ικανοποίησε τους μικρούς μαθητές.

Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη, Ο Σβέτλα και το Γιγαντονήσι

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη παρουσίασε στους μαθητές της 3ης τάξης (τμήμα 3στ) το βιβλίο της «Ο Σβέτλα και το Γιγαντονήσι». Ο μικρός ραφτάκος ο Σβέτλα αποφασίζει να επιστρέψει τα αστέρια στον ουρανό. Μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη αστέρια που ενθουσίασε τους μαθητές.

Αριστείδης Δάγλας, Τα μαγικά Χριστούγεννα του Κωνσταντή

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, ο εμψυχωτής Γιάννης Βουράκης  παρουσίασε στους μαθητές της 4η τάξης (τμήματα 4β & 4γ) το βιβλίο του Αριστείδη Δάγλα «Τα μαγικά Χριστούγεννα του Κωνσταντή».Μια συγκινητική  ιστορία που άγγιξε τους μαθητές και τους έκανε να ανυπομονούν και να αναρωτιούνται για το τέλος της ιστορίας αφού δεν τους αποκαλύφθηκε κατά την αφήγηση.

Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου παρουσίασε στους μαθητές της 3ης τάξης (τμήμα 3ε) το βιβλίο της «Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς». Αφού μίλησε στους μαθητές για την ιστορία της  βασιλόπιτας και την ζωή του Μεγάλου Βασιλείου, τους διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της και συζήτησε μαζί τους για όποια ερωτήματα τους γεννήθηκαν κατά την αφήγηση.

Αυγή Βάγια , Ο κουραμπιές Γιεσγιές

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, η συγγραφέας Αυγή Βάγια παρουσίασε στους μαθητές της 1ης τάξης(τμήμα 1β) το βιβλίο της «Ο κουραμπιές Γιεσγιές».Οι μικροί μαθητές «γεύτηκαν» μαθήματα αυτοσεβασμού και διαφορετικότητας  από τον πιο γλυκό ήρωα. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας γνώρισαν έναν πρωτότυπο ήρωα τον κουραμπιέ Γιεσγιές και πήραν μηνύματα αληθινής φιλίας.

Γιώτα Λιβάνη, Το Δώρο

Την Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2018, ο εμψυχωτής Γιάννης Βουράκης παρουσίασε στους μαθητές της 1ης τάξης (τμήμα 1γ) το βιβλίο « Το Δώρο». Αφού αφηγήθηκαν στα παιδιά την ιστορία ακολούθησε δραματοποίηση της ιστορίας με την συμμετοχή των μαθητών που το χάρηκαν και το διασκέδασαν πολύ. Στην συνέχεια εξέφρασαν τις κρυφές προσωπικές επιθυμίες για τα δικά τους χριστουγεννιάτικα δώρα.

Δήμητρα Πυργελή, Ο παππούς Ευτύχης

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, ο εμψυχωτής Γιάννης Βουράκης παρουσίασε  στους μαθητές της 2ας τάξης (τμήμα 2α) το βιβλίο της Δήμητρας Πυργελή  «Ο παππούς Ευτύχης». Η αφήγηση και η δραματοποίηση που ακολούθησε ξύπνησαν την λαχτάρα των μαθητών για τον ερχομό των Χριστουγέννων και του Αϊ –Βασίλη με τα δώρα.

 

Την Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2018, ο  εμψυχωτής Γιάννης Βουράκης  παρουσίασε στους μαθητές της 2ας τάξης (τμήμα 2ε) το βιβλίο της Δήμητρας Πυργελή «Ο παππούς Ευτύχης». Αφού διάβασε το παραμύθι στα παιδιά ακολούθησε δραματοποίηση της ιστορίας με την συμμετοχή των μαθητών και συζήτηση για τα συναισθήματα, την πλοκή και τον ήρωα.

Νοέμβριος 2018

Ελένη Ζότο, Δρακοπούλου Τα χρώματα της ζωής μου

Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, η συγγραφέας Ελένη Ζότο Δρακοπούλου και ομάδα εμψυχωτών παρουσίασαν στους  μαθητές της 1ης τάξης (τμήμα 1δ) το βιβλίο «Τα χρώματα της ζωής μου. Η αφήγηση του παραμυθιού συνδυάστηκε  απόλυτα με την δημιουργία ενός πίνακα ζωγραφικής με τα «χρώματα της ζωής» του κάθε παιδιού.

Εύη Πίνη, Είμαι ο Λέων των Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σας πω…

Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, η συγγραφέας και αρχαιολόγος Εύη Πίνη παρουσίασε στους μαθητές της 6ης τάξης (τμήμα 6β) το βιβλίο «Είμαι ο Λέων των Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σας πω…». Η  συγγραφέας παρουσίασε την ιστορία του αγάλματος των Κυθήρων μέσα από φωτογραφίες και βίντεο και αποκάλυψε μυστικά για την ανασκαφή του και την περιπέτεια που είχε μέχρι να επιστρέψει στο νησί του, τα Κύθηρα.

Νίκος Ποταμιάνος, Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα

Την Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2018, ο συγγραφέας Νίκος Ποταμιάνος παρουσίασε στους μαθητές της 3ης τάξης (τμήμα 3β) το βιβλίο «Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα». Ο συγγραφέας μίλησε στους μαθητές για το λόγο που έγραψε αυτό το βιβλίο, την σχέση του με την ιστορία  και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών για την προϊστορική εποχή.

Οκτώβριος 2018

Αγαθή Δημητρούκα, Αν

Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2018, η συγγραφέας και ποιήτρια Αγαθή Δημητρούκα παρουσίασε στους μαθητές της 1ης τάξης (τμήμα 1στ) το βιβλίο της με τίτλο «Αν». Μέσα από τους στίχους του ποιήματος της, προέτρεψε τους μαθητές να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους, τα συναισθήματα τους και όλες τις εικόνες που κρύβονται πίσω και ανάμεσα από τους στίχους, ζωγραφίζοντας τες.

Βασίλης Κάργας, Η παράξενη παρέα του Ορφέα

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, ο συγγραφέας Βασίλης Κάργας και ο εμψυχωτής Γιάννης Βουράκης παρουσίασαν στους μαθητές της 1ης τάξης (τμήματα 1β & 1ε) το βιβλίο «Η παράξενη παρέα του Ορφέα». Αφού διάβασαν την ιστορία στα παιδιά ακολούθησε η δραματοποίηση της ιστορίας του βιβλίου με τη συμμετοχή των μαθητών και συζήτηση για τη πλοκή και τους ήρωες της ιστορίας.

Πηνελόπη Μωραΐτου, Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας

Η εκπαιδευτικός κα Αθανασίου παρουσίασε στους μαθητές της 4ης τάξης (τμήματα 4στ & 4α) το βιβλίο της κα Πηνελόπης Μωραΐτου, «Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας». Μέσα από την ζεστή αφήγηση της κα Αθανασίου και την ιστορία της μικρής Ελευθερίας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία της ελληνικής σημαίας και τον καθοριστικό της ρόλο  στα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου. Στο τέλος οι μαθητές επιδόθηκαν στην ζωγραφική της δικής τους φανταστικής σημαίας.

Νίκη Μπιστιόλα, Πώς γεννιέται ένα βιβλίο. Ένα ταξίδι στον κόσμο των εκδόσεων

Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Νίκη Μπιστιόλα παρουσίασε στους μαθητές της 2ας τάξης τη διαδικασία δημιουργίας ενός βιβλίου. Ένα ταξίδι που ξεκινά από την ιδέα του συγγραφέα και φτάνει στο τυπογραφείο για να αποκτήσει το βιβλίο σελίδες και χρώμα. Η κυρία Μπιστιόλα με αφορμή το παραμύθι «Το παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία» έδειξε στους μαθητές την διαδικασία που ακολουθείτε για να εκδοθεί ένα βιβλίο. Συζήτησε με τους μαθητές και έλυσε πολλών λογιών απορίες σχετικά με τη δημιουργία και την έκδοση ενός βιβλίου.