Τα Νέα μας

Εκδήλωση του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών για την «Ημέρα της Ευρώπης»

Μαϊ 9, 2023

Τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023, ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κυβέρνησης, πραγματοποίησε ομιλία στο Θέατρο του Κολλεγίου με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης», που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. Ο κ. Κουτνατζής ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεων που διοργάνωσε το Σχολείο, συμμετέχοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (“European Parliament Ambassador Schools” – EPAS). Στην εκδήλωση συμμετείχε διαδικτυακά η École Internationale Gaston Thorn, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου, εγκαινιάζοντας την αρχή μιας συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων.

Την εκδήλωση άνοιξε η College Symphony Orchestra, υπό τη διεύθυνση των κ.κ. Δ. Παπαγιαννάκι και Σ. Τσοκάκη, που εκτέλεσε τον Ύμνο της Ευρώπης (Beethoven 9th Symphony - "Ode to Joy"). Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Διευθυντή/President Καθηγητή κ. Κώστα Συνολάκη ΄75, τον Συνδιευθυντή του Κολλεγίου Αθηνών & Διευθυντή Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών κ. Χ. Ι. Κωνσταντόπουλο και τον Συντονιστή του Κολλεγίου Ψυχικού & Διευθυντή Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού κ. Π. Γιαννουλάτο. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια της École Internationale Gaston Thorn κ. Jessy Medinger.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτνατζής μίλησε στους μαθητές με λόγο γλαφυρό και εμπεριστατωμένο για τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αξίες στις οποίες είναι θεμελιωμένη, τους στόχους που υπηρετεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Στο τέλος, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους μαθητές και των δύο σχολείων:

Οι μαθητές του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών έκαναν δύο σύντομες παρουσιάσεις για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στην Κλιματική Ουδετερότητα και την Ενδοοικογενειακή Βία, θέματα που απασχόλησαν εφέτος τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι μαθητές της École Internationale Gaston Thorn έκαναν παρουσίαση με θέμα τους κυριότερους σταθμούς και τα σημαντικότερα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να συνεχισθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ του Κολλεγίου Αθηνών και της École Internationale Gaston Thorn. 

Το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (“European Parliament Ambassadors Schools” – EPAS) ξεκίνησε το 2016 ως πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει ως βασικό στόχο την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου και της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών ανακηρύχθηκε πέρυσι «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και συμμετέχει και εφέτος στο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η οποία είχε από την αρχή ως εμπνευστή και καθοδηγητή τον κ. Χρίστο Ι. Κωνσταντόπουλο, Συνδιευθυντή Κολλεγίου Αθηνών και Διευθυντή Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, έχουν ήδη υλοποιηθεί μια σειρά από πολλές και ποικίλες δράσεις. Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίησή τους έγινε υπό την εποπτεία των Καθηγητών Συμβούλων κ.κ. Χ. Γεωργατζάκου, Γ. Χ. Καραμπάτη και Ν. Παλάντζα, οι οποίοι συμβούλευσαν και ενορχήστρωσαν τους μαθητές σε όλες τις δράσεις, παρέχοντάς τους μεγάλο εύρος αυτονομίας και δημιουργικότητας.

Επιστροφή