Τα Νέα μας

Ομιλία Στάθη Καλύβα: «Τι κρατάμε από την Ελληνική Επανάσταση για το σήμερα και το αύριο;»

Δεκ 28, 2021

Τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021, ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία προς τους μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου με τίτλο: «Τι κρατάμε από την Ελληνική Επανάσταση για το σήμερα και το αύριο;». Με αυτήν την ομιλία ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα του Σχολείου μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο κ. Καλύβας παρουσίασε και ανέλυσε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις του Ελληνικού Απελευθερωτικού Αγώνα: ως Ελληνική ιστορία & ταυτότητα, ως Επιστημονική ιστορία από την πλευρά της Κοινωνικής Επιστήμης και ως γενικότερο Αφήγημα. Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις μελών των προεδρείων των Δεκαπενταμελών Συμβουλίων των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού.

O Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Κώστας Συνολάκης ΄75 ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κωστή για την περιεκτική παρουσίασή του, σημειώνοντας ότι έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για μια ακόμη καλύτερη εξέλιξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Τον κ. Καλύβα προλόγισε ο Διευθυντής του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών κ. Χρίστος Κωνσταντόπουλος και τον κάλεσε να επισκεφθεί το Σχολείο μας και να μιλήσει στους μαθητές μας από κοντά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Λίγα λόγια για τον Στάθη Καλύβα

Ο Στάθης Καλύβας είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα Πολιτικής Επιστήμης στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι επίσης εταίρος του Κολλεγίου All Souls της Οξφόρδης.

Από το 2003 μέχρι το 2017 ήταν Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Εκεί ίδρυσε και διηύθυνε το πρόγραμμα για τη μελέτη της Τάξης, των Συγκρούσεων και της Βίας (Order, Conflict and Violence), που είναι και το κέντρο των ερευνών του.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα.

Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, του Οχάιο, του Σικάγο και υπήρξε Επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσά τους τα «Τάξη, Σύγκρουση και Βία» και «The Logic of Violence in Civil War»(2006) από τις εκδόσεις Cambridge University Press.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν βιβλία του, όπως:

«Ανορθόδοξοι πόλεμοι – Μακεδονία, Εμφύλιος, Κύπρος»,

«Καταστροφές και θρίαμβοι – Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας»,

«Προσευχή στο μέλλον: Μία συζήτηση για θέματα του σύγχρονου ελληνικού κράτους από το 1821 έως σήμερα» κ.ά.

Έχει λάβει πολλές και σημαντικές βραβεύσεις. Το 2008, εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και το 2020 μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.  

 

Επιστροφή