Με την επιστροφή από τις θερινές διακοπές και εν μέσω γενικότερης ανησυχίας για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, διεξήχθησαν και στα δύο campuses του Σχολείου διαγνωστικά τεστ COVID-19 σε όλο το προσωπικό (διοικητικό, εκπαιδευτικό, εργατοτεχνικό) καθώς και σε όλους τους υπαλλήλους των συνεργείων που εργάζονται στο Κολλέγιο. Τα τεστ έγιναν με αποκλειστική δαπάνη του Κολλεγίου. Δεν προέκυψε κάποιο θετικό αποτέλεσμα και όλοι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κανονικά την εργασία τους.

Παράλληλα, την εβδομάδα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές του Κολλεγίου να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο, που έγινε σε προνομιακή τιμή, από συνεργαζόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα στους χώρους του Κολλεγίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι τόσο σε μαθητές όσο και σε εργαζομένους.

 

  
  
Συντονιστής Σχολικών Μονάδων ΕΕΙ generalcoordinator@athenscollege.edu.gr 
  
Νηπιαγωγείο «Ι.Μ. Καρράς»preschooljmc@athenscollege.edu.gr 
  
Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών demac@athenscollege.edu.gr
Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών acms@athenscollege.edu.gr
Λύκειο Κολλεγίου Αθηνώνlykeioac@athenscollege.edu.gr 
  
Δημοτικό Κολλεγίου Ψυχικού  dempc@athenscollege.edu.gr
Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού gympc@athenscollege.edu.gr
Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού lykeiopc@athenscollege.edu.gr
IB Diploma Programme  [email protected] 
  
Ιατρική Υπηρεσία[email protected]
Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίεςdoy@athenscollege.edu.gr
Γραφείο Μεταφοράς  metaphora@athenscollege.edu.gr
Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού pers_off@athenscollege.edu.gr
Γραφείο Εισαγωγής Μαθητώνadm_off@athensocllege.edu.gr
Ειδικά Προγράμματαspecialprograms@athenscollege.edu.gr
Φυσική Αγωγή και Αθλητισμόςphysed@athenscollege.edu.gr

Από τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται και στα δύο campuses καθημερινή διαδικασία θερμομέτρησης σε όσους εισέρχονται στο Σχολείο, μαθητές, προσωπικό και επισκέπτες. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, σε όσους παρουσιάζουν θερμοκρασία 37,5 ̊C και άνω. 

Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι από όπου γίνεται η θερμομέτρηση είναι:

Campus Ψυχικού: Κεντρική Πύλη, Πύλη Φιλοθέης (οδός Μπιζανίου), Πύλη ΚΑΠΠΣ

Campus Κάντζας: Πύλη Μποδοσακείου, Πύλη Λατσείου

Οι μαθητές θερμομετρούνται και πριν από την επιβίβασή τους στα σχολικά λεωφορεία.

  

Σε όλες τις σχολικές αίθουσες γίνεται απολύμανση, καθαρισμός και αερισμός όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι μαθητές βρίσκονται σε διάλειμμα ή σε άλλη αίθουσα. Απολυμαίνονται συστηματικά πόμολα, θρανία, έδρες, διακόπτες κλπ. H διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Οι μαθητές κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις στην τάξη και όταν αποχωρούν από αυτήν, μαζεύουν τα πράγματά τους από το θρανίο τους για να διευκολύνουν τον καθαρισμό των επιφανειών. Απολύμανση γίνεται τακτικά και στις τουαλέτες, τα αποδυτήρια γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων, αλλά και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Απολυμαίνονται επίσης όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος (αθλητικά και εργαστηριακά όργανα, μπάλες κλπ).

 

Στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων και διαλειμμάτων όλων των Σχολικών Μονάδων έχουν γίνει τροποποιήσεις, ώστε να υπάρχουν διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών και σε ειδικά οριοθετημένους χώρους. Τα παιδιά εποπτεύονται κατά το διάλειμμά τους από εκπαιδευτικούς για την τήρηση των ενδεδειγμένων κοινωνικών αποστάσεων και περιβαλλοντικών μέτρων. Στα μικρότερα παιδιά, οι εφημερεύοντες δάσκαλοι φροντίζουν για την απασχόλησή τους με δημιουργικό τρόπο.

Στα κυλικεία έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας: 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και όλους όσους εξυπηρετούνται κατά την αναμονή τους στον χώρο εξυπηρέτησης. Επιπλέον, το προσωπικό φοράει συνεχώς γάντια τηρώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. 

Όλες οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά και λεπτομερώς βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου. 

Στις συναλλαγές συστήνεται η χρήση κάρτας και αποφεύγεται η χρήση μετρητών.  

Όλα τα προϊόντα διατίθενται σε κλειστή συσκευασία και συνοδεύονται από μαχαιροπίρουνα μιας χρήσεως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.   

Παράλληλα, η συνεργαζόμενη εταιρεία διαθέτει πιστοποιητικά στοχευμένης εκπαίδευσης των εργαζομένων της στη θεματολογία του ΕΦΕΤ, που αφορά στην Υγιεινή και την Ασφάλεια Παραγωγής και Διάθεσης Προϊόντων, διαθέτει πιστοποιητικά υγείας όλων των εργαζομένων της, ακολουθεί και εφαρμόζει απαρέγκλιτα διαδικασίες και ανάλογες καταγραφές βάσει των απαιτήσεων του συστήματος HACCP και τέλος συμμορφώνεται απόλυτα με ό,τι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. 

Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών, οι τραπεζαρίες των Δημοτικών Σχολείων δεν λειτουργούν εφέτος. Οι μαθητές γευματίζουν στις αίθουσές τους, είτε με συσκευασμένο φαγητό του Σχολείου είτε με δικό τους. 

Επίσης, δεν επιτρέπονται τα κεράσματα μεταξύ μαθητών.

Τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής πραγματοποιούνται κανονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της άθλησης, οι μαθητές δεν φορούν μάσκα, ωστόσο είναι υποχρεωμένοι να την έχουν πάντα μαζί τους για χρήση σε κλειστούς ή κοινόχρηστους χώρους (π.χ. γραφεία, διαδρόμους κτιρίων κ.ά.). Για όσο διάστημα το επιτρέψει ο καιρός, οι αθλητικές δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται στα εξωτερικά γήπεδα και τον στίβο. 

Η άσκηση γίνεται ανά τμήμα σε οριοθετημένο χώρο και σε απόσταση από άλλα τμήματα, ώστε τα παιδιά να μην αναμειγνύονται μεταξύ τους. Όλες οι μπάλες, τα αθλητικά όργανα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, απολυμαίνονται με τη λήξη κάθε μαθήματος.

Μέχρι νεοτέρας, δεν πραγματοποιούνται μαθήματα Κολύμβησης.  

 

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Τμήμα Μεταφοράς του Κολλεγίου πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με τις συνοδούς των σχολικών λεωφορείων σχετικά με όλα τα νέα μέτρα προστασίας, που λαμβάνονται λόγω COVID-19. Μέσα στα λεωφορεία, τα παιδιά κάθονται όσο το δυνατόν πιο αραιά, αφήνοντας κενές θέσεις μεταξύ τους. Τα μικρότερα παιδιά κάθονται μπροστά, τα μεγαλύτερα πίσω και τα αδέρφια πάντα μαζί. Όλοι φορούν υποχρεωτικά μάσκα, συμπεριλαμβανομένων του οδηγού και των συνοδών. 

Mέσα στα λεωφορεία υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ γίνεται καθημερινός ενδελεχής καθαρισμός και αερισμός των οχημάτων. Πριν από την επιβίβαση των παιδιών γίνεται θερμομέτρησή τους από τις συνοδούς και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσα εμφανίζουν θερμοκρασία άνω των 37,5 βαθμών Κελσίου. Επίσης, οι συνοδοί έχουν το σχεδιάγραμμα του οχήματος με τις συγκεκριμένες θέσεις, στις οποίες κάθονται κάθε ημέρα τα παιδιά.

Οι βιβλιοθήκες του Κολλεγίου λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της νόσου COVID-19. Τα βιβλιοστάσια είναι προσιτά μόνον στους βιβλιοθηκονόμους, οι οποίοι εντοπίζουν και δανείζουν το ζητούμενο από τους χρήστες υλικό. Παράλληλα, τα βιβλία που επιστρέφονται παραμένουν σε καραντίνα για 72 τουλάχιστον ώρες, προτού τοποθετηθούν εκ νέου στα ράφια. Οι χώροι των βιβλιοθηκών του Σχολείου καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά.

 

Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που επικρατούν, στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, δεν γίνονται δεκτοί οι επισκέπτες συμπεριλαμβανομένων των γονέων, παρά μόνον κατόπιν ραντεβού. Σε αυτήν την περίπτωση ακολουθείται διαδικασία θερμομέτρησης κατά την είσοδό τους στο campus. Εάν παρουσιάζουν θερμοκρασία 37,5 ̊C και άνω θα καλούνται να αποχωρήσουν. Παράλληλα, η επικοινωνία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιείται μόνον τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.

Πρωταρχικός στόχος του Σχολείου είναι η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες της εποχής. Για το τρέχον σχολικό έτος (2020-2021) και μέχρι τη λήξη του και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχουν, όπως υποχρεούνται από τη Νομοθεσία και υπό τις εκεί οριζόμενες προϋποθέσεις, σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία πραγματοποιείται, σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και σε όλα τα μαθήματα, μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams ενώ μέσω του CMS, του ManageBac και του IC 365, αναρτάται καθημερινά υλικό από τους εκπαιδευτικούς, πάνω στο οποίο οι μαθητές μπορούν να εργασθούν από το σπίτι τους και για το οποίο σε δεύτερο χρόνο λαμβάνουν απαντήσεις και σχόλια.

Η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία συμπληρώνεται και με τις Βιβλιοθήκες του Σχολείου. Μέσω της ιστοσελίδας τους, έχει ενεργοποιηθεί η βάση Ebook Central, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Λυκείου/ΙΒ2 να  αποκτήσουν πρόσβαση σε χιλιάδες ψηφιακά βιβλία στην αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, δίνεται πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια World Book αλλά και στις βάσεις  δεδομένων INFOTRAC, SIRS, NEWSBANK που προσφέρουν πλούσιο ηλεκτρονικό υλικό, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία για ποικίλα θέματα όπως επιστήμες, ιστορία, λογοτεχνία, περιβάλλον κ.ά.

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19 και αποχωρήσει από το Σχολείο, οι γονείς, εφόσον ο μαθητής είναι ανήλικος, ή ο ίδιος, αν είναι ενήλικος, καλούνται να τηρούν ενήμερη τη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας για την κατάσταση και την πορεία της υγείας του. Οι μαθητές αυτοί μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους από το σπίτι, υπό τις προϋποθέσεις που ο Νόμος θέτει για την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας.

Για την επιστροφή τους στο Σχολείου απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς, η οποία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη γραμματεία κάθε σχολικής μονάδας το αργότερο έως την παραμονή της επιστροφής του παιδιού στο Σχολείο. 

Α) Μαθητές που έχουν εμφανίσει συμβατά συμπτώματα με COVID-19 και δεν προσήλθαν στο Σχολείο ή αποχώρησαν από αυτό: Υπεύθυνη Δήλωση Α

Β) Μαθητές που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και δεν προσήλθαν στο Σχολείο ή αποχώρησαν από αυτό: Υπεύθυνη Δήλωση Β